Smaczne Zdrowie - program edukacyjny dla rodziców małych dzieci - Dzielnica XVIII Nowa Huta
free joomla image slider

Smaczne Zdrowie - program edukacyjny dla rodziców małych dzieci

smaczneProgram edukacyjny dla rodziców małych dzieci w ramach akcji „Zdrowe żywienie – mądre myślenie”.

12 czerwca 2019 r., godz. 13.00-15.00
19 czerwca 2019 r., godz. 12.00-14.00

ARTzona OKN, Os. Górali 4

Wstęp wolny.

12 czerwca 2019 r., godz. 13.00-15.00

Rozszerzanie diety maluszka, prowadzenie Dorota Sokół - dietetyk i edukator żywieniowy

Dietę niemowlaka rozszerza się w oparciu o aktualny schemat żywienia dzieci. Na zajęciach omówimy aktualny schemat żywienia dziecka, przełożymy go na język praktyczny. Rodzice poznają metodę BLW, dowiedzą się jak postępować by ich dziecko pokochało warzywa, jak postępować z niejadkami. Dowiedzą się jakie produkty powinni podać przed pierwszymi urodzinami, a z jakimi należy poczekać trochę dłużej. Czy fasolę może jeść mama karmiąca piersią bądź 9 miesięczny szkrab? Kiedy można dziecku posłodzić coś miodem? Kiedy podać gluten pierwszy raz, kiedy mleko krowie, jaki wybrać jogurt dla 11 miesięcznego dziecka? Pytań jest wiele, warto na nie uzyskać rzetelne odpowiedzi, a nie przekazywane z ust do ust mity. Choć wydaje się, że wszystko można już kupić w sklepie, wiadomo, że są rzeczy, których żaden kupny substytut nie zastąpi. Co warto mrozić (i kiedy), jak zrobić zdrowe soki? Jakie właściwości mają zioła i polne rośliny i kiedy warto je zbierać? Dlaczego sok malinowy ze sklepu najczęściej z malinami nie ma nic wspólnego?


19 czerwca 2019 r., godz. 12.00-14.00

Cukier i jego zamienniki, prowadzenie Dorota Sokół - dietetyk i edukator żywieniowy

Dzieci w Polsce spożywają zbyt dużo cukru, jedzą go o wiele więcej niż ich dziadkowie czy rodzice. Wynika to z tego, że większość oferowanych produktów spożywczych ma dodawany cukier, czego konsumenci nie widzą gołym okiem. Na zajęciach omówimy produkty, których należy unikać. Zastanowimy się, jakie mamy zamienniki cukru, jak przygotować szybkie i zdrowe słodkie dania nie używając „dosładzaczy”. Kiedy można podać dziecku słodzona przekąskę? Ile cukru znajduje się w napojach dedykowanych dzieciom? Czy jogurty dla maluszków nie wymagające przechowywania w lodówce są zdrowe? Jaką kaszkę wybrać dla dziecka, by nie miała w swoim składzie kilku łyżek cukru? Czy cukier brązowy jest zdrowszy od cukru brązowego? Czy warto używać ksylitolu?

Kolejne warsztaty: „Przemytnictwo żywieniowe” oraz „Napoje i przekąski” już w lipcu.

Współorganizator akcji tj. Pełnomocnika PMK ds. Rodziny.

Zapisy i informacje: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Szczegółowe informacje:

ARTzona Ośrodka Kultury im. C. K. Norwida
os. Górali 4, 31-959 Kraków
tel. 12 644 38 98, artzona[at]okn.edu.pl
www.artzona.okn.edu.pl
www.facebook.com/ARTzonaOKN


Notice: Only variables should be assigned by reference in /home/rd/rwww18/www/modules/mod_cookiesaccept/mod_cookiesaccept.php on line 24

Serwis wykorzystuje pliki cookies. Brak zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza zgodę na ich przetwarzanie.

Zrozumiałem