XVII Małopolski Konkurs Kucharsko–Cukierniczy

konkurs_cukierniczy2Zapraszamy do zapoznania się z relacją z XVII Małopolskiego Konkursu Kucharsko – Cukierniczego, który odbył się w dniach 14-15.03.2018r. w Zespole Szkół Specjalnych Nr 14 w Krakowie os. Sportowe 28.

W tym roku temat konkursu brzmiał: "Świat baśni, bajek i legend".

Celem konkursu jest integracja uczniów szkół branżowych specjalnych z Małopolski i zagranicy, wdrażanie do doskonalenia i wykorzystania umiejętności zawodowych, pokonywanie barier w celu aktywnego mimo niepełnosprawności funkcjonowania na rynku pracy. Dzięki organizowanym konkursom każdy uczestnik ma szanse prezentacji umiejętności i osiągnięcia sukcesu, co podnosi wiarę we własne możliwości i motywuje do dalszego samodoskonalenia.

Patronat honorowy nad konkursem objęli: Wojewoda Małopolski, Marszałek Województwa Małopolskiego, Prezydent Miasta Krakowa i Małopolski Kurator Oświaty.

W tym roku w konkursie brały udział 4 grupy cukiernicze i 8 kucharskich (24 uczestników z Małopolski oraz Słowacji).

Puchary dla zwycięskich drużyn ufundowały: Małopolska Izba Rzemiosła i Przedsiębiorczości oraz Stowarzyszenie Małopolskich Kucharzy i Cukierników.

Uczestników konkursu oceniało profesjonalne jury, w skład którego wchodzili przedstawiciele Stowarzyszenia Małopolskich Kucharzy i Cukierników, Krakowskiej Kongregacji Kupieckiej oraz przedstawiciele krakowskich restauracji i cukierni:

Anna Korfel
Andrzej Kowalik
Kazimierz Gucwa
Zbigniew Kurleto
Mieczysław Czytajło
Artur Kochański
Leszek Kochański
Łukasz Grabowski
Jan Filipczyk
Michał Henzel

Konkurs jest współfinansowany przez Radę Dzielniy XVIII i sponsorów: Krakowski Bank Spółdzielczy, Pałac Śmiłowice, NSZZ Solidarność przy Philips Morris , Zeto Kraków, Budomat, Hotel Leopolis, Firma Sobol a, Izba Notarialna w Krakowie, SoftNet.

Fundatorami nagród byli:
ZNP oddział Nowa Huta, Hotel Holiday INN City Center w Krakowie, Pałac Śmiłowice, NSZZ Solidarność przy Philip Morris ,Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa, BSR, Gastropac, Farmona, Wawel S.A, Danuta i Zbigniew Kwater, Auchan Kraków Bora, Lajkonik Skawina, K&K Kamil Bałys, Multigastro.

W organizacji konkursu wsparli nas: HUT-PUS, Dom Chleba, FPH.”Ania”, Consorfrut, PH”U Jędrusia”, Lewiatan, Szubryt, Pawłowscy, Gastroinfo, Promiwex, Prominex, Albert, Firma Gawor, Firma Wolarek, Adam Adamek, Córka Piekarza” z Niepołomic, Stowarzyszenie Przyjaciół Łuczanowic częstowało uczestników i zaproszonych gości następującymi potrawami: zupą skrzatów, kremem Kubusia Puchatka, ciastem „Księżniczka na ziarnku grochu”, deserem – jabłkiem złej macochy, pysznym smalczykiem i masłem czosnkowym z chlebem ze śliwką i dynią. Koło Gospodyń Wiejskich z Dojazdowa częstowało zupą zbójnicką, przekąskami Shreka, ciasteczkami Twardowskiego, torcikiem Muchomor i babeczkami Księżniczki. W pięknych strojach krakowskich KGW i Stowarzyszenie wraz z Lajkonikiem przy akompaniamencie saksofonu i akordeonu zaśpiewali piosenki ludowe związane z legendami.

W trakcie konkursu w dniu 14 marca uczestnicy ekip kucharskich wzięli udział w warsztatach obsługi kelnerskiej serwisu francuskiego w restauracji Hawełka” oraz zwiedzili Stare Miasto Kraków. W dniu 15 marca zaproszeni goście uczestniczyli w pokazie kulinarnym „Kuchnia kresowa”- przygotowanym przez Krakowską Kongregację Kupiecką – pana Zbigniewa Kurleto oraz pan Mieczysława Czytajło.

W trakcie gali konkursu szkolne zespoły taneczne zaprezentowały program artystyczny w bajkowych strojach.

Wyniki XVII Małopolskiego Konkursu Kucharsko - Cukierniczego

Wszyscy uczestnicy konkursu i ich opiekunowie zostali obdarowani nagrodami, a „uderzenie” buławą przez Lajkonika (Maciej Karolczyk ze Stowarzyszenia Przyjaciół Łuczanowic ) ma zapewnić szczęście i pomyślność w karierze zawodowej.

Konkurs cukierniczy
I miejsce ZSS nr 14 w Krakowie Tort „ Królowa śniegu”, lodowa dekoracja z karmelu, ciastka bankietowe - bezy śnieżne , które wykonali uczniowie Anna Kułek, Mateusz Stanek. Do konkursu przygotowywani przez mgr Piotra Horążego

II miejsce ZSS nr 5 w Nowym Sączu Tort „Z leśnego mchu”, magiczne deserki , eksponat z lukru plastycznego w formie „Chaty Jagi”– które wykonały uczennice: Angelika Kalemba, Izabela Kalemba. Do konkursu przygotowywane przez mgr Beatę Mos

III miejsce Nova Ves nad Zitavou Słowacja Tort „ Povest o Janosikovi”, figurki z marcepanu. ”– które wykonały uczniowie Simona Sarkoziva , Marius Zembry. Do konkursu przygotowywani przez mgr Helanę Budayovą.

WYRÓŻNIENIE w kategorii „Inspirujący smak potraw” za tort „Bajkowa łąka” SOSW nr 30 w Krakowie – uczniowie Ewa Jaros, Natalia Jurkowska przygotowywani przez panią mgr Małgorzatę Piskorską

Szczególne wyróżnienie otrzymali zwycięzcy XVII Małopolskiego Konkursu Kucharsko – Cukierniczego z ZSS nr 14 w Krakowie Anna Kułek, Mateusz Stanek.

Nagrodę Publiczności otrzymał zespół SOSW nr 30 w Krakowie – uczniowie Ewa Jaros, Jakub Płoszaj przygotowywani przez panią mgr Małgorzatę Piskorską

Konkurs kucharski
I miejsce ZSS nr 14 w Krakowie gr. B, Zupa żółwiowa , gicz jaskiniowca z dodatkami , które wykonały uczennice Kamila Nowak, Karolina Korfel pod kierunkiem mgr Katarzyny Krześniak

II miejsce SOSW w Kobylance Smocze szaszłyki z jagnięciny, jabłka królewnej Śnieżki, które wykonali uczniowie Konrad Kędra, Krystyna Kusiak Do konkursu przygotowywani przez mgr Marię Ludwin

III miejsce Nova Ves nad Zitavou Słowacja „ Povest o Janosikovi Kristina Didova, Julia Mikulova. Do konkursu przygotowywe przez pana mgr Pavola Chlipika

Wyróżnienia za:
„Inspirujący smak potraw” otrzymał zespół z ZSS nr 14 w Krakowie gr. A - za zakąskę i danie główne inspirowane baśnią „ O rybaku i złotej rybce” ”, które wykonały uczennice Katarzyna Góralczyk, Katarzyna Łach pod kierunkiem mgr Barbary Łukasik

„Zastosowane techniki kulinarne” otrzymał zespół z SOSW nr 30 w Krakowie za zakąskę „Gdzie jest znana rybka?” i danie główne „Sławna dziwaczka nie oczywiście”,które wykonali uczniowie Elżbieta Polak, Dariusz Surówka pod kierunkiem pana mgr Jakuba Walasa

„Ciekawą aranżację stołu” otrzymał zespół z SOSW dla Niesłyszących w Krakowie dekorację potraw: zupy „Marzenie smoka wawelskiego”, „ Roladki szewczyka Skuby”i napój „ Wiślany eliksir smoka”, które wykonali uczniowie Kacper Błaszczyński , Łukasz Pawlikowski pod kierunkiem pani mgr Elżbiety Tarko

„Zastosowane techniki kulinarne” otrzymał zespół z SOWS w Dobrej za dekorację potraw „Żeberko w leśnym mchu” i „ Muchomorki z bajkowym nadzieniem”, które wykonali uczniowie Natalia Kulpa, Robert Matras pod kierunkiem pani mgr Iwony Zelek, pani mgr Anny Bubuli

„Inspirujący smak potraw” otrzymał zespół z ZSS nr 5 w Nowym Sączu za wykonanie potrawy „Sądecka Brzydula”, które wykonali uczniowie Paulina Potępa, Marek Joniec pod kierunkiem pani mgr Urszuli Klag

Nagrodę Publiczności otrzymał zespół z SOWS w Dobrej za dekorację i wykonanie potraw „Żeberko w leśnym mchu” i „Muchomorki z bajkowym nadzieniem”, które wykonali uczniowie Natalia Kulpa, Robert Matras pod kierunkiem pani mgr Iwony Zelek, pani mgr Anny Bubuli