Rozpoczęła się rekrutacja do III edycji międzynarodowego projektu rozwoju kompetencji w zawodzie Kucharz – "Gotuj po hiszpańsku II"

po_hiszpansku3 Fundacja Rozwoju Kompetencji i Przedsiębiorczości PROAKTYWNI rozpoczęła rekrutację do III edycji projektu kształcenia umiejętności kulinarnych w zakresie kuchni hiszpańskiej i śródziemnomorskiej w Hiszpanii.

W projekcie mogą wziąć udział osoby młode w wieku od 18 do 35 roku życia, pozostające bez pracy, zamieszkałe na terenie Małopolski. Projekt współfinansowany jest przez Unię Europejską ze środków EFS na zlecenie Ministerstwa Inwestycji i Rozwoju. Udział w projekcie jest całkowicie bezpłatny.

Rekrutacja do projektu odbywa się w trzech etapach. Pierwszym etapem jest zgłoszenie chęci udziału w projekcie poprzez stronę : http://gotujpohiszpansku.pl/zglos-sie/ Następnie wypełnienie formularza aplikacyjnego dostępnego na stronie internetowej projektu. Wybrani kandydaci zaproszeni zostaną na rozmowę rekrutacyjną oraz udział w warsztatach kulinarnych, których celem jest sprawdzenie praktycznych umiejętności kandydatów w kuchni.

Dla uczestników projektu przewidzieliśmy następujące formy wsparcia:

I Przygotowanie do wyjazdu (ok. 1,5 miesiąca):
- kurs języka hiszpańskiego w Instytucie Kształcenia Iberoamerykańskiego El Abanico
- zwrot kosztów dojazdu na warsztaty i kurs hiszpańskiego
- stypendium szkoleniowe za każdą godzinę uczestnictwa w zajęciach
- ubezpieczenie już od pierwszego dnia udziału w projekcie

II W trakcie pobytu za granicą (2 miesiące):
- kurs kuchni śródziemnomorskiej w hiszpańskiej szkole gastronomicznej
- kurs j. hiszpańskiego
- wyjścia integracyjno-kulturalne
- praktyki w hiszpańskich restauracjach
- bilety lotnicze i dojazd do miejsca zakwaterowania
- zakwaterowanie w apartamentach (od 120-140 m) po 5, 6 osób każdy blisko centrum Walencji (pokoje w apartamencie są 1, 2 osobowe)
- WIFI w apartamentach
- wyżywienie na praktykach i w trakcie kursu kulinarnego
- kieszonkowe
- karta miejska na transport lokalny
- strój roboczy na zajęcia
- dobrowolne ubezpieczenie zdrowotne i karty EKUZ
- dodatkowo ubezpieczenie NNW i na koszty leczenie w towarzystwie ubezpieczeniowym

III Po powrocie (do chwili znalezienia zatrudnienia):
- wsparcie pośrednika pracy i pomoc w znalezieniu zatrudnienia
- warsztaty aktywnego poszukiwania pracy i autoprezentacji
- płatne staże

Szczegółowe informacje o projekcie i formularz aplikacyjny dostępne są na stronie internetowej http://gotujpohiszpansku.pl/rekrutacja/ oraz w Biurze Projektu: tel. 12 200 21 77, e-mail Adres poczty elektronicznej jest chroniony przed robotami spamującymi. W przeglądarce musi być włączona obsługa JavaScript, żeby go zobaczyć. , ul. Szlak 8a, 31-161 Kraków.

Można też poczytać o tym, co dzieje się na miejscu w Hiszpanii, na blogu: 
http://blog.gotujpohiszpansku.pl/
lub zobaczyć na You Tube reportaż z pobytu:  
https://www.youtube.com/watch?v=GG9kXCQ6Ho4
oraz  jak nasi uczestnicy promowali kuchnie polską w Walencji
https://www.youtube.com/watch?v=AkldBzheYrI

Partnerzy projektu:

- Centro Superior Hosteleria Mediterraneo
- ZSG Nr 1 w Krakowie
- Altaviana

Kontakt:
Barbara Hajdukiewicz
tel. 12 200 21 77
Adres poczty elektronicznej jest chroniony przed robotami spamującymi. W przeglądarce musi być włączona obsługa JavaScript, żeby go zobaczyć.
gotujpohiszpansku.pl